Mesefészek

Az alkotó-fejlesztő meseterápia célja, hogy az ember a mesék segítségével felismerje és aktivizálja az önmagában lévő jót, a környezetében, a világban létező pozitív dolgokat.

A mese a hagyomány által meghatározott és őrzött egységes és egylényegű világképhez tartozik. Ez azt jelenti, hogy a világkép valamennyi eleme ugyanazt az igazságot, üzenetet hordozza, sőt egyetlen eleme is mintázza az egész világképet. Ezért használjuk az alkotó-fejlesztő meseterápiában a népmese mellett a világkép többi elemét is: a rítusokat, a mondókákat, a népdalokat, a népi játékokat, a találós kérdéseket, és a szólásokat. Ezek a formák segítik a teremtő képzelet működését, ami elengedhetetlen a világkép archaikus kódjainak megfejtéséhez. Ezek a kódok egy valaha természetes, mára azonban elfeledett tudást tartalmaznak. Bennünk vannak, és újra elő lehet hívni őket.

A preventív foglalkozásokon a mesékkel viselkedésbeli mintákat adunk az életben, a nehézségekben való eligazodáshoz.

A terápiás csoportokban egy-egy életszakasz, életfeladat, életválság a központi téma. A segítségre szoruló, illetve a fejlődésben megrekedt személynél az elsődleges cél, hogy a mesék segítségével megtalálja a belső erőforrását, és megtanulja működtetni azt. Ezután tudja figyelmét a problémára irányítani, és arra megoldási módokat találni. Más terápiákkal ellentétben nincs alá- fölérendelt viszony terapeuta és kliens között, egy térben, egy időben, együtt járják be az utat, a meseterapeuta csupán kísérőként van jelen.

Értékeld a szolgáltatót 1-5-ig tartó skálán. Az 1-es a legkevésbé jó, az 5-ös a legjobb minősítés.

93 értékelés

Hibás adatot talált, vagy nem működik a szolgáltató weboldala? Írjon nekünk, hogy adatbázisunkat mindig frissen tarthassuk.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesülj aktualitásainkról a legfontosabb információkról.